Scroll Top

Waarderegisseur voor MKB bedrijven! Ben jij het al?

‘Waarderegisseur’ voor MKB bedrijven! Ben jij het al?

Waarderegisseur

In een vorig artikel hebben we geschreven over de rol van de accountant als trusted advisor. Deze keer schrijven we over een rol die nog dichter bij ons ligt. Namelijk de accountant als ‘waarderegisseur’ voor MKB bedrijven. Dit is waarschijnlijk een begrip dat je nog niet kent. Wij denken dat jij als accountant in de rol van waarderegisseur de ideale persoon bent om samen met de ondernemer concreet de waarde ontwikkeling binnen zijn bedrijf te regisseren. In deze rol lever jij jouw klanten op zowel de korte- als de lange termijn de juiste begeleiding, eventueel in samenspraak met experts uit jouw netwerk.

 

Wat is een waarderegisseur?

De waarderegisseur is een betrokken en vertrouwde adviseur die ondernemers met raad en daad bijstaat. Een waarderegisseur zorgt voor waardevolle inzichten, rust, grip, focus en een structureel hogere winst op de korte termijn. Op langere termijn zorgt de waarderegisseur voor meer ondernemingswaarde. De waarderegisseur werkt samen met de ondernemer aan de groei en het succes van het bedrijf. De waarderegisseur plant structureel tijd in voor zijn klanten. Hij/zij heeft oog voor de toekomst van de onderneming en is kritisch, denkt mee en werkt inspirerend.

De waarderegisseur kent zijn kwaliteiten, maar durft zich ook kwetsbaar op te stellen. Hij/zij heeft een goede luisterhouding en beschikt daar waar nodig over een netwerk van experts (zowel binnen als buiten de eigen organisatie) waarop de klant en de waarderegisseur kunnen bouwen.

 

Waarom zou je deze rol willen aannemen?

Verderop in dit artikel geven we een opsomming van wat het fungeren als waarderegisseur jou en jouw accountantskantoor kan opleveren.

Waarom zou je de waarderegisseur voor MKB bedrijven willen zijn? De digitale ontwikkelingen in de wereld zijn zeker ook in de accountancybranche merkbaar. Zo zien we kunstmatige intelligentie en de mogelijkheid van computers die mensachtige vaardigheden vertonen. Sommige van deze technologieën bestaan al meer dan vijftig jaar, maar worden continu verbeterd door onder andere grotere rekenkracht en nieuwe algoritmes.

Ook is de automatisering van financiële systemen een trend, die de afgelopen jaren in een stroomversnelling is gekomen. In het klein gebeurt het bij bedrijven die gebruik maken van slimme online-boekhoudpakketten, waarbij facturen elektrisch worden gefactureerd via UBL of worden gescand en automatisch verwerkt.

Bij banken en verzekeraars wordt inmiddels complexe dienstverlening als hypotheekverstrekking geautomatiseerd. Bij deze (grote) financiële dienstverleners worden al jaren reorganisaties doorgevoerd. Veel mensen verliezen hun baan in deze sector. Hun repeterende werkzaamheden worden grotendeels overgenomen door computers.

Het zou naïef zijn om te denken dat jouw kantoor en jouw medewerkers de dans zullen ontspingen. Wat is straks het bestaansrecht in de accountancy? Wij geloven dat de toekomst van de MKB accountant meer ligt bij het geven van breed (fiscaal-, financieel- en bedrijfseconomisch) advies. Een andere richting die kantoren kunnen kiezen, hoofdzakelijk de (grotere) audit kantoren, is die van Data analytics en Artificial intelligence. Weer andere kantoren zullen er voor kiezen om de standaard werkzaamheden op basis van “operational excellence” zo efficiënt en goedkoop mogelijk te doen.

Kiezen voor het leveren van meer en bredere adviesdiensten, is de basis voor de waarderegisseur. Deze staat voor het leveren van meer toegevoegde waarde naast de traditionele werkzaamheden. Dat ook de ondernemers steeds meer behoefte hebben aan een proactieve accountant, komt de waarderegisseur goed uit! In ons vorige artikel schreven we over 5 redenen gegeven waarom ondernemers een proactieve accountant nodig hebben.

 

Wat levert de rol van waarderegisseur jouw kantoor op?

 • Meer toegevoegde waarde voor klanten;
 • Meer afwisseling en plezier in het werk;
 • Een nieuwe inkomstenbron voor het kantoor;
 • Meer waardering van klanten;
 • De invulling van een toekomstbestendig accountantskantoor;
 • Meer grip, focus, inzichten en rust voor klanten;
 • Een hogere winst en ondernemingswaarde voor klanten.

Wil jij ook weten hoe jij waarderegisseur kunt worden?

Onlangs hebben wij het boek ‘Adviseren voor Accountants’ uitgebracht. In dit boek beschrijven we hoe je de rol van waarderegisseur kunt vormgeven met behulp van een gestructureerde methode, waarmee jij je klanten verder proactief kunt adviseren.

Adviseren voor accountants
WIL JIJ JOUW KANTOOR EN KLANTEN HELPEN BIJ HET REALISEREN VAN MEER WINST EN WAARDE?

Het (MKS®) ManagementKompasSysteem® is een methodiek speciaal ontwikkeld voor het begeleiden van MKB ondernemers. Met als hoofddoel: inzicht, focus, rust en meer winst. Het MKS bestaat uit handvatten die je helpen bij het adviseren van iedere ondernemer, groot of klein en onafhankelijk van de branche.

Met het MKS zorg je voor:

 • Stuurinformatie;
 • Onderscheidend vermogen;
 • Een gestructureerde en inspirerende adviesmethode;
 • Een concrete aanpak om te werken aan rendementsverbetering en waardecreatie;
 • Een nieuwe verdienmodel gebaseerd op toegevoegde waarde;
 • Nog meer plezier in het werk.
Wat is mks