Scroll Top

Leestip Business Model Shifts

De inhoud van dit artikel

Leestip: Business Model Shifts

In de accountancy wordt nog veel gebruik gemaakt van traditionele businessmodellen. Deze zijn vaak verouderd en inefficiënt.  Ook bij ondernemers ontstaat er steeds meer behoefte aan gewijzigde businessmodellen. We hebben nu te maken met een snel veranderende wereld door alle technologische ontwikkelingen maar ook door meer druk ten aanzien van het milieu, de maatschappij en de steeds wisselende klantprofielen. Dit verandert de manier waarop we moeten communiceren met onze klanten. Ook de coronacrisis heeft hierin een versnelling aangebracht. Men komt erachter dat je niet altijd fysiek contact hoeft te hebben, maar dat programma’s als MS Teams en Google Hangouts ideaal kunnen zijn om te communiceren op afstand. Ook doordat er steeds meer softwarepakketten op de markt komen en werken in de cloud bijna een vereiste wordt zie je dat de manier van zaken doen snel verandert.

Dit betekent dat we steeds onze businessmodellen moeten mee veranderen om van waarde te kunnen blijven. Als accountant of vennoot ben jij de aangewezen persoon om het businessmodel van jouw kantoor opnieuw te organiseren om er zo voor te zorgen dat het accountantskantoor klaar is voor de toekomst. Uiteraard kun je als adviserende accountant hierin ook een rol spelen bij jouw klanten. Het boek ‘Business Model Shifts’ geeft verschillende voorbeelden over hoe jij het businessmodel van het kantoor of van jouw klanten toekomstbestendig kunt maken, kunt veranderen en opnieuw kunt ontwerpen (kunt shiften).

Dit boek is mede gebaseerd op een onderzoek naar zes veranderingen in businessmodels. Dit onderzoek legt de structurele fouten bloot en identificeert verschillende kansen.

Business Model Shifts bevat onder andere 39 casestudies, maar ook meer dan 60 individuele businessmodellen. De schrijvers van het boek zijn Patrick van der Pijl, Justin Lokitz, Roland Wijnen en Maarten van Lieshout.

Het boek is te bestellen bij Managementboek.

41