Scroll Top

WELKE MKB ONDERNEMER GAAT VOOR DE GOUDEN MEDAILLE?

Welke MKB ondernemer gaat voor de Gouden Medaille?

In gesprekken met MKB ondernemers hoor ik vaak ‘Ik hoef niet per se de beste te zijn’, of ‘Mijn bedrijf is niet te vergelijken met andere bedrijven, er is geen bedrijf hetzelfde’. Toch heb ik nog nooit een ondernemer gesproken, die zegt te willen verslechteren. Iedereen wil wel een hoger rendement en meer winst. En eigenlijk is iedereen stiekem toch wel benieuwd naar hoe een ander het doet.

Drie jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Ik vind het leuk om af en toe een wedstrijdje te lopen van 10 km. Mijn tijd op deze afstand is 53-54 minuten. Is dat een goede prestatie? Daar valt niet zomaar een antwoord op te geven zal je zeggen. Dat hangt af van de leeftijd, aantal trainingsuren, gewicht en wat niet meer? Het wereldrecord op de 10 km staat momenteel op 26 min en 17 sec. De recordhouder op de 10 km loopt 2x sneller dan ik!

Maar wat kan ik daarmee? Moet ik er gefrustreerd van raken? Is het vanaf nu mijn uitdaging om ook een tijd te gaan halen van 26 minuten? Nee, natuurlijk niet. Wat het met me doet, is dat het me nieuwsgierig maakt. Hóe dan? Welke factoren zijn van belang om mijn prestaties te verbeteren? Een aantal daarvan kan ik natuurlijk snel bedenken: minder gewicht, gezonder eten en meer trainen. Sommige factoren kan ik niet beïnvloeden, zoals mijn leeftijd en mijn genetisch paspoort. Maar waar zou voor mij persoonlijk nu eigenlijk de grens liggen? En hoe zou ik die kunnen bereiken? Wie kan me helpen om mijn voedingspatroon te verbeteren, en mijn trainingstijd effectiever te benutten?

Zo zou je als MKB ondernemer ook naar jezelf en je bedrijf kunnen kijken. Welke factoren zijn van belang om meer rendement, meer winst en een hogere ondernemingswaarde te realiseren? En wat kun je daarbij leren van de prestaties van anderen, de benchmark.

Samen met de bij ons aangesloten accountantskantoren heeft de Management Kompasgroep recent een vergelijkend onderzoek afgerond naar de prestaties van bedrijven binnen de volgende branches binnen het MKB: installatie, metaal, autobedrijven, logistiek en transport, advocaten, notarissen, schilders, mondzorg, ICT dienstverlening en bouwbedrijven. We hebben de gegevens verwerkt tot een benchmarkonderzoek op basis van de door ons ontwikkelde methodiek, het Management KompasSysteem®. Daarmee zijn we in staat om bedrijven binnen de branches met verschillende omvang toch met elkaar te vergelijken. Én we kunnen naast het gemiddelde van alle prestaties ook laten zien wat de 20% best scorende bedrijven voor resultaten boeken. Dit is uniek, andere benchmarks laten alleen gemiddelde waardes zien. En natuurlijk weten we ook per branche wat de prestaties zijn van het bedrijf met de Gouden Medaille in bezit.

Deze gegevens willen wij, en de bij ons aangesloten organisaties graag inzetten om ook uw bedrijf te verbeteren.

Wilt u meer weten over de uitkomsten van dit onderzoek, en hoe u kunt verbeteren met uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Luuk Haegens
Partner bij Management Kompasgroep B.V.