Scroll Top

Leestip: Exponentiële organisaties

De inhoud van dit artikel

Leestip: Exponentiële organisaties

Wat kunnen accountantskantoren, die veelal lineair groeien, leren van bedrijven die “exponentieel” groeien?

Waarom nieuwe organisaties 10x beter, sneller en goedkoper zijn, en hoe jouw kantoor dat ook kan worden.

Het is vooral een heel inspirerend boek. Een boek waar jij als accountant iets aan hebt voor jouw eigen praktijk maar ook echt zo’n boek waarbij je tijdens het lezen telkens ideeën opdoet voor jouw klanten!
In ieder hoofdstuk weer doe je verschillende ideeen op, of heb je ten minste de gedacht…. het kan dus ook echt radicaal anders!

Er worden pakkende voorbeeldbedrijven in behandeld en het boek bevat ook heel praktische inzichten als hoe te komen tot een MTP “Massive Transformation Purpose” en een Deeleconomie businessmodel.
Groot- vs. klein denken en agile vs. waterval werken.

Het mooiste van het boek vind ik dat er een structuur (model) is opgenomen dat bestaat uit de twee hersenhelften links, (structuur, controle en stabiliteit) genaamd IDEAS:

  • Interfaces;
  • Dasboards;
  • Experimentation;
  • Autonomy;
  • Social;

En de rechter hersenhelft (creativiteit, groei en onzekerheid) genaamd SCALE:

  • Staff on demand;
  • Community & crowd;
  • Algorithms;
  • Leveraged assets;
  • Engagement.

Wanneer je je als kantoor bezig gaat houden met deze facetten van jouw business, ga je echt heel anders tegen de toekomst aan kijken. Het lezen van dit boek maakt je haast wel creatief voor je eigen kantoor en voor de bedrijven van jouw klanten. Althans bij mij gebeurt dat automatisch.

Kortom wil jij groeien met jouw kantoor in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt, en dat geldt waarschijnlijk ook voor jouw klanten? Dan is het echt aan te raden de inhoud van dit boek eens tot je te nemen.
Groeien door slimmer te werken, gebruik te maken van het netwerk om je heen en van de technologie die je op vele fronten ter beschikking  staat, is op dit moment bij uitstek een oplossing voor veel accountantskantoren.

Salim Ismail, Mike Malone en Yuri van Geest zijn de schrijvers van het boek. Zij onderzochten honderden startups en waaronder Airbnb, Netfilx en Tesla. Wat deze bedrijven gemeen hebben is dat de bedrijven allemaal snelgroeiend zijn. In dit boek brengen ze de ontwikkelingen op organisatie- en technologisch gebied in kaart en komen ze met een raamwerk van interne en externe factoren waarmee elke organisatie een Exponentiële Organisatie kan worden doordat zij zich richten op schaalvergroting.

Waarom dit boek relevant is voor jou en jouw accountantskantoor? Veel kantoren blijven hangen in traditionele bedrijfsvoering en dienstverlening. Dit noemen we centrale coördinatie. In een stabiele omgeving is dit prima, maar in een veranderende markt en de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben veel kantoren nu en in de toekomst moeite om stand alone en going concern goed te blijven presteren, en juist dat is heel belangrijk in de waarde opbouw van jouw kantoor.

Het boek is te bestellen bij Managementboek.

Exponentiële organisaties