Scroll Top

Groot applaus en compliment voor alle accountants van Nederland

Groot applaus en compliment voor alle accountants en (belasting)-adviseurs in Nederland. Als huisarts van de ondernemer zijn zij nu toch wel echt de helden van MKB Nederland. De NBA had geen betere campagne kunnen bedenken “Nederland rekent op zijn accountants” en dat net voor de Corona uitbraak. Een vooruitziende blik? Ook daar staat de MKB accountant bekend om.


Korte termijn

Wij spreken dagelijks vele accountants en ik kan wel zeggen, zij staan dag en nacht voor hun relaties klaar. En ondernemers rekenen daar ook op. De hoeveelheid vragen die op hen afkomen over de Werktijd verkorting (nu NOW), aanvragen bijzonder uitstel van belastingbetaling, betalingsonmacht, enz., vliegen om de oren. Als betrokken accountant werk je dag en nacht om dit voor jou klanten tijdig voor elkaar te krijgen.

Korte & middellange termijn

Kasstroom, aangepaste begrotingen, liquiditeitsbegrotingen zijn de volgende onderwerpen waar vragen over komen. Invulling geven aan voornoemde maatregelen die de overheid heeft genomen is het zogenoemde brandjes blussen. Maar als accountant weet je al, daar is de klant niet structureel mee geholpen, wel tijdelijk gerustgesteld. Ondernemers hebben echter nu behoefte aan  inzicht en perspectief. Hoe gaan we hier op de langere termijn uitkomen? Een veel gestelde vraag momenteel. En eerlijk is eerlijk, de accountant weet dit ook niet direct.

Een luisterend oor

Wij merken dat veel ondernemers nu meer dan ooit behoefte hebben aan een luisterend oor. Nu is het moment om jouw meerwaarde als accountant te laten zien. Luister hiervoor ook eens naar de podcast van NBA voorzitter Marco van der Vegte: “Tijd om te laten zien wat we kunnen”.


“Nu is het meer dan ooit de tijd om samen met de ondernemer verschillende scenario’s door te rekenen. Scenario’s die de ondernemer perspectief geven en een antwoord op vragen zoals hieronder.”

 • Wat moet ik doen om mijn begroting nog te realiseren?
 • Wat is nog reëel voor mijn bedrijf dit jaar?
 • Hoe zou ik mijn begroting bij kunnen stellen?
 • Hoelang houd ik dit überhaupt vol?
 • Wanneer kom ik in de knel met mijn liquiditeiten?

“Nu is het moment daar om hier met ondernemer verder op in te gaan. Een luisterend oor wordt al als heel prettig ervaren, “iemand die mijn zorgen begrijpt”… Laat staan iemand die meedenkt in oplossingen.”

Klanten voor het leven

Accountants hebben doorgaans een goede klantrelatie. Dit is hét moment om dat wederzijds nog verder te versterken. Aangiftes en dergelijke zijn nu even minder noodzakelijk, de toekomst van de ondernemer en diens bedrijf kunnen nu echt centraal staan.


“Nu kun je als accountant laten zien aan de ondernemer wat je nog meer en voor de lange termijn voor hem/haar kunt beteken. Klanten voor het leven.”

“Bedrijfs – Economie”

De bedrijfseconomische kennis die iedere accountant heeft, is waar ondernemers nu direct behoefte aan hebben. Scenario berekeningen zijn nu van groot belang, net als het dagelijks kunnen sturen van de onderneming.

 • Wat zijn de kosten die per dag goed moeten worden gemaakt?
 • Welke omzet moet daar dan bij gerealiseerd worden?
 • Met welke marge?
 • Welke kosten moeten hoe dan ook gedekt worden?
 • Investeringen, moeten en kunnen die uitgesteld worden?
 • Wat is daar dan het effect van?
 • Is dit allemaal nu wel mogelijk?
 • Welke maatregelen moeten en kunnen nu organisatorisch genomen worden?
 • Hoe kan nu gestuurd worden?
 • Welke informatie is daar bij nodig?

Talloze vragen waar vele ondernemers meegeholpen kunnen worden. Mooi werk en noodzakelijk om hier met en voor klanten mee bezig te zijn.


“Nu hebben ondernemers behoefte aan je bedrijfseconomische kennis en aan scenarioberekeningen om hun bedrijf te sturen.”

Rol van de accountant

Bied gestructureerd hulp

Twee maanden toegang tot online rendementsanalyse-tool. Zoals velen van jullie inmiddels weten hebben wij een gestructureerde methode ontwikkeld, die al jaren succesvol wordt ingezet in het MKB door zo’n 65 accountantskantoren. Ben je benieuwd naar de werking hiervan? Met een goede motivatie  stellen wij onze online rendementsanalyse gedurende twee maanden kosteloos aan jou ter beschikking als een handreiking voor jou om jouw klanten nog verder te kunnen adviseren. Stuur ons dan een mail met een persoonlijke motivatie waarom jij onze tools zou willen testen.


“Vanaf nu is onze online Rendementsanalyse & Quickscan twee maanden kosteloos!”

Nieuws en tips. Volg onze website ons nieuws en onze blogs voor meer informatie over het gebruik. Wij zullen deze week een artikel publiceren hoe je laagdrempelig met behulp van de Rendementsanalyse & Quickscan op korte termijn ondernemers verder kunt helpen.


Namens het hele team van de Management Kompasgroep wensen wij iedereen een goede gezondheid. Wij verwelkomen jullie zo snel mogelijk weer op op onze trainingen en masterclasses! En uiteraard geven wij graag online demo’s in deze tijd.